Kerry Blue Terrier
         
 

Kerry Blue är i dag i första hand en ren sällskapshund. Det är en aktiv, medelstor hund som mår bra med aktiviteter i sitt liv som t ex lydnadsträning och agility. Den är barnkär och fungerar bra i barnfamiljer så länge som man inte låter den bli en leksak.

Eftersom den mer än gärna hänger med på allt som kul, är det viktigt att den under en del av dagen bereds tillfälle att vila i lugn och ro då den annars lätt blir stressad. Även oerfarna hundägare kan våga sig på denna ras så länge som de är införstådda med att det är en livlig och förhållandevis tidskrävande ras.

Det är viktigt att man från början visar var på rangskalan som hunden ska stå då den gärna testar ledarskapet när den kommer upp i puberteten. Rasen hade förr ett mycket hårdare temperament och har länge dragits med ett rykte som svår. Dagens Kerry Blue är dock mycket mer sociala och lätthanterliga.

Kerryns ursprung och användning har haft stor betydelse för dess sätt. Den är en robust hund, intelligent och samarbetsvillig, harmonisk och glad. Den ska vara modig utan att vara dumdristig, kunna vakta hem och familj utan att skrämma bort vänner och bekanta. Den har mer eller mindre utvecklad jaktinstinkt men är som andra terriers mest intresserad och lämpad för grytjakt och som råttjägare.

Den som skaffar sig en Kerry Blue får finna sig i nästan ständig kroppskontakt med sin hund. Kerryn vill vara med! Vänner på besök får finna sig i många blöta pussar och kel i soffan innan Kerryn blir nöjd och går och lägger sig.

Kerryn har en mjuk och silkig päls som inte fäller. Den ska badas minst en gång per månad och det gör att man slipper hundlukt. Många, men inte alla, allergiker tål rasen.

Texten är lånad från www.skbtk.com

 

Snart 4 månader gammal kerryvalp


Kerryn är en aktiv hundras