Irish Softcoated Wheaten Terrier
         
|
|

Wheaten terriern är en medelstor och kompakt hund. Den är känd som frisk och sund, modig och lekfull, har energi och vitalitet utan gränser, är nyfiken och vill alltid vara med "där det händer". Den är omskriven som en mycket intelligent hund, mjuk och vänlig, trogen sin ägare.

Wheaten är dock en hund med stort självförtroende och egen vilja. Den försvarar gärna och missar sällan en provokation till gräl, även om den inte är ute efter att starta gräl. En Irish Softcoated Wheaten terrier är just en TERRIER. För att få Wheaten terriern till den underbara hund den kan bli, måste man som ägare besitta egenskapen att redan från början kunna visa vem som är "herre i huset" - vänligt men bestämt!

Rasnamnet betonar pälsens kvalitet som silkig och mjuk. Pälsen genomgår en ständig utveckling från valpstadiets ibland sträva päls, till den vuxna hundens skimrande, silkiga, löst lockiga eller vågiga vetefärgade päls. Färgen kan variera från skimrande silver till guld.

En wheaten terriers päls kräver alltid mycket skötsel, under hundens hela liv. Är man inte beredd att lägga ner tid och engagemang på pälsvården, är det bättre att man skaffar sig hund av en annan, mera lättskött ras.

Inom rasen förekommer en hel del hundar med en annorlunda pälskvalité som är matt, tjock, ullig och bomullslik. Dessa pälsar är enligt rasstandarden ett diskvalificerande fel.
 

Rastypisk ung tik och hane


Korrekt mogen, vågig vetefärgad päls